Chokladpaj med kola, flingsalt & pinjenötter

I förrgår började jag med att baka den här pajen med råkade bränna kolasåsen så jag fick göra klart den igår, det är några moment med att göra pajen så det är ingen man kan vispa ihop på 30 min men kan lova att det är värt väntan.
 
Dock är det inte mycket man ska göra egentligen, är bara all väntan på att alla lagren ska kallna.
 
Choklad, kola, salt och pinjenötter =
 
 
 
Chokladpaj med kola, salt & pinjenötter
ca 10-12 bitar
 
Pajdeg
180 g vetemjöl {ca 3 dl}
35 g kakao {nästan 1 dl}
2 g salt {ca ½ tsk}
150 g rumsvarmt smör
70 g florsocker {drygt 1 dl}
2 äggulor
 

Sätt ugnen på 175 grader.
 
Sikta samman mjöl, kakao och salt i en bunke.
 
Vispa smör och socker vitt & fluffigt i en annan bunke, ca 3-5 minuter. Vispa in äggulorna en i taget. Blanda ner dom torra ingredienserna.
 
Pressa ut degen i en smord rund pajform {uttagbar botten} som är ca 20-23 cm i diameter eller avlång pajform med uttagbar botten. Ställ formen i kylskåp 30 minuter. Nagga pajskalet lite och grädda det mitt i ugnen ca 20 minuter så att det blir helt klart. Låt svalna på ett bakgaller.


 
Fyllning
300 g strösocker {ca 3,4 dl}
90 g vatten {0,9 dl}
60 g ljus sirap {3 msk}
ca 2 g flingsalt {ca 1 tsk}
90 g smör
100 g vispgrädde {1 dl}
 
Lägg socker, vatten och sirap i en tjockbottnad kastrull. Smält sockret på medelvärme under omrörning. När sockerkristallerna är upplösta, öka värmen något och sluta rör i blandningen. Låt massan koka upp och låt den koka tills den blivit mörkt bärnstensfärgad eller når 170 grader på en termometer.
 
Ta av kolan från värmen och tillsätt smör & grädde. Var försiktig för det kommer att bubbla upp! Rör blandningen slät och tillsätt saltet. Häll kolan i pajskalet. Låt kolan svalna i pajskalet och ställ den sedan i kylen, 4-5 timmar för att stelna.

 
Chokladganache
110 g vispgrädde {1,1 dl}
100 g mörk choklad
1 tsk smör
 

Finhacka chokladen och lägg den i en skål. Värm grädden just till kokpunkten i en kastrull. Ta av från värmen och häll grädden över chokladen. Låt stå någon minut. Tillsätt smöret och rör sakta ihop ganachen med en liten ballongvisp tills all grädde gått in och den är slät och fin.
 
Ta fram kolapajen. Fördela ganachen jämnt över kolan och ställ pajen i kylskåp 4-5 timmar eller tills den ska serveras. Strö över flingsalt och pinjenötter strax innan servering. Supegott med en kula vaniljglass till också..
 
 
Ät och njut till max!

 
 

choklad - chokladpaj - efterrätt - kola - paj
1
Hannah S.

Åh vad god den ser ut!

Svar: Den var ljuvlig!
Linda