Sockerkaksbakelse med ganache (Sponge cake w. ganache)

Denna sockerkaksbakelse är riktigt god och jag älskar hur syran i hallonen bryter av mot chokladen och vaniljen i sockerkakan. Det är alltså ett vanligt sockerkaksrecept jag gjort och istället för att hälla smeten i en avlång eller rund form så har jag använt vanlig muffinsform i teflon. Detta recept räckte precis för en form med 12 st hål.
 
//This sponge cake pastry is really good and I love how the acid from the raspberries breaks off from the dark chocolateganache and vanilla sponge cake. It´s a normal sponge cake recipe I made and instead of pouring the mixture into an round shape, I have used ordinary muffin tray in Teflon. This recipe was just enough for a form with 12 holes.
 
Sockerkaka
12 st

3 st ägg
2,5 dl strösocker
0.5 tsk vaniljpulver (eller 1 tsk vaniljsocker)
50 g smör
1 dl mjölk
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
smör och ströbröd till formen
 
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg, strösocker och vaniljpulver vitt och riktigt pösigt. Smält smöret och rör i mjölken, blanda det med äggsmeten. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i sockerkakssmeten. Smörj och bröa formen sen fyller du muffinsformarna med din smet, till ungefär hälften.

Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Prova med en sticka, sockerkakan ska inte vara kladdig.
Låt din sockerkaka svalna något och stjälp sedan upp dom på ett brödgaller.
 
Sponge cake
12 pc

3 eggs
212.5 gr granulated sugar
0.5 tsp vanilla powder (or 1 teaspoon vanilla)
50 g butter
100 ml milk
200 gram flour
10 gram baking powder
1 pinch of salt
butter and bread crumbs to tray
 
Preheat the oven to 347 F degrees. Whisk the eggs, sugar and vanilla powder white and quite fluffy. Melt the butter and stir in the milk, mix it with egg mixture. Mix flour, baking powder and salt and gently invert it into the cake mixture. Grease and sprinkle the tray with bread crumbs, fill the muffin tray, to about half.

Bake in center of oven for about 15 minutes. Try using a stick, sponge cake should not be sticky.
Let your cake cool slightly and then put them on a bread rack.
 
Här är en variant som du kan göra din med din sockerkaka, fyllningen är lime curd och på toppen en italiensk maräng som du bränner av med en gasolbrännare.
 
Lime Curd
3 st lime
0.75 dl strösocker
25 g smör
1 msk maizena eller potatismjöl
1 st ägg
1 st äggula
 
Riv skal och blanda med saft från 2 lime. Koka upp limesaft, limeskal, strösocker och smör. Sila vätskan.

Blanda ut majsstärkelse med saften från den sista limen och rör ner i den varma vätskan. Vispa samman äggen och rör ner dem i vätskan, ställ tillbaka på spisen och sjud under konstant vispning tills krämen tjocknar.
 
Häll över krämen i en ren burk eller skål och låt svalna.
 
 
This is a version that you can make with your sponge cake, the filling is lime curd and on top an Italian meringue which you burn off with a gas burner.
 
Lime Curd
3 lime
67.5 gram granulated sugar
25 g butter
1 tbsp corn flour or potato flour
1 egg
1 egg yolk
 
Grate the zest and mix with the juice of 2 limes. Boil the lime juice, lime zest, sugar and butter. Strain the liquid. Mix the cornstarch with the juice from the last lime and stir into the hot liquid. Whisk together the eggs and stir them into the liquid, put it back on the stove and simmer, whisking constantly, until the custard thickens.

Pour the custard into a clean jar or bowl and let cool.
 
Yum, right!?
 
 
I denna bakelse så är chokladen en ganache och den var enkel att göra, jag fick tipsen av Fredrik som driver bloggen Frallans matblogg ang ganachen och detta recept kommer jag göra många fler gånger.
 
 
Chokladganache
100 g grädde
15 g glykos
100 g mök choklad
10 g mjukt smör
 
Koka upp grädde och glykos, häll över chokladen. Blanda väl med slickepott. Rör i smör och stavmixa ganachen slät. Täck med plastfilm och låt stå i rumstemperatur till nästa dag, ganachen är då spritsbar.
 
In this pastry that is a chocolate ganache and it´s simple to make, I´ve got the tip from Fredrik who runs the blog Frallans Matblogg.
 
 
Chocolate ganache
100 g cream
15 g glucose
100 g dark chocolate
10 g soft butter
 
Boil the cream and glucose, pour over the chocolate. Mix well with a spatula. Stir in the butter and use a hand blender to mix the ganachen smooth. Cover with plastic wrap and leave at room temperature until the next day, ganachen is then pipeable.
 
Trevlig helg // Have a nice weekend
 
baka - bakelse - baking - bloggse - chocolate - choklad - chokladganace - dalarna - falun - ganache - limecurd - matblogg - pastry - recept - recept - recipe - sockerkaka
3
Matilda Berlin

MEN WOW! Jösses vad det började vattnas i munnen på en ;)

Svar: Ha ha härligt det Matilda :)
Linda

Anonym

Hej Linda!

Tack så mycket för recept, det ser faktiskt enkelt och jättegott och jag kan smaka det nu :-)

Ha en solig dag!

Pablo - Soleado

Svar: Det var så lite så :)
Tack detsamma.
Linda

Josephine

Så duktig du är :)
Super fin blogg du har, lycka till med den och allt annat. Kram :D

Svar: Tack snälla Josephine
Linda