Majonäs & saffransaioli (Mayonnaise & saffron aioli)

Häromdagen när jag gjorde tomaterna i ugn så gjorde jag även egen majonäs samt saffransaioli med rostad vitlök och örter som jag hade till min lunch/middag och här kommer recepten på det. Kan säga att om du väl börja göra egen majonäs så kommer du nog inte vilja köpa det på affären igen, det är så mycket godare och inte många ingredienser behövs. Till aiolin så gör vi även en rostad vitlök som du ska använda...
 
Majonäs:
Lägg 2 äggulor i en stor bunke. Tillsätt 2 msk vinäger och saften av en citron*. Vispa kraftigt tills den är krämig och ljus i ca 2 minuter. Blandningen bör börja tjockna. Nu tillsätter du långsamt 177 ml olja i blandningen, ungefär en matsked åt gången, vispa kraftigt hela tiden så oljan vispas in. VTillsätt salt och peppar. Mayo blir tjock och krämig i konsistensen. Förvara i kylskåp.
 
* Om du mot förmodan får ut väldigt mycket citronsaft som jag fick och inte fått ihop din majonäs tjock i konsistenst så släng inte den utan knäck ett nytt ägg i en skål, vispa upp och sedan så "börjar du om" men du tar den färdiga blandningen och tillsätter sakta under kraftig vispning. Jag använde min köksassistent. Kan även säga att när jag körde aiolin med stavmixern så blev den mycket fastare i konsistens så jag körde öven med stavmixern i majonäsen och då tjocknar den på bra.
 
 
Rostad vitlök
Värm ugnen till 200 C grader. Skär av den övre delen av vitlök huvudet för att få fram klyftorna. Skala av överskott skal från vitlöken. Placera vitlöken på en bit aluminiumfolie och häll ungefär en tesked olja på toppen. Täck med folie. Placera i ugnen och stek i 45 minuter, eller tills vitlöken är gyllenbrun och mjuk. Ta ut ur ugnen och låt svalna fem minuter. Tryck ur vitlöksklyftorna ur skalet och mosa väl med en gaffel.
 
 
 
Saffransaioli med rostad vitlök & örter
1,1 dl majonnäs (egengjorda)
1 msk senap
4-6 klyftor rostad vitlök
stor nypa saffran
1-2 matskedar citronsaft
valfritt, färsk timjan
salt och peppar, efter smak
 
Lägg alla ingredienser i en skål och mixa slät med stavmixer, smaka av med salt & peppar samt hackad timjan om du vill ha det. Aiolin blir gulare och smakrikare om den får stå till sig en stund, jag använde mig av hel saffran. Förvara i kylskåp.
 
 
The other day when I did the tomatoes in the oven I even made my own mayonnaise and saffron aioli with roasted garlic and herbs that I had to my lunch/dinner, and here comes the recipe on it. Can say that if you  start making your own mayonnaise, then you might not want to buy it at the store again, there is so much tastier and not many ingredients needed. For the aioli we make a roasted garlic that you will use ...
 
 
Mayonnaise
Place 2 egg yolks in a large mixing bowl. Add 2 tablespoons vinegar and the juice of 1 lemon*. Whisk vigorously until creamy and pale for about 2 minutes. The mixture should start to thicken. Now, slowly begin to add 3/4 cups olive oil to the mixture, adding 1 tablespoon at a time, while continuously whisking fast to incorporate the oil. Whisk in salt and pepper to taste. The mayo will be thick and creamy in texture. Store in fridge.
 
 
* If you should get out a lot of lemon juice that I did and you cant get your mayonnaise thick in texture do not throw it. Just break a new egg in a bowl, whisk up and then "start over" but you take the finished mixture and add slowly while beating vigorously. I used my kitchen assistant. Can also say that when I ran the aioli with hand blender it became much firmer in texture so I used in the mayonnaise to and it was so thick and lovely.
 
 
Roasted garlic
Preheat the oven to 400 degrees F. Chop off the top portion of the garlic head to reveal cloves. Peel any excess paper/skin off from the bulb of garlic. Place the cloves onto a piece of tin foil and pour about a teaspoon of oil on top. Cover with the foil. Place in the oven and roast for 45 minutes, or until the garlic is golden brown and soft. Remove from the oven and allow to cool five minutes. Squeeze the garlic out of the paper skin into a bowl and mash well with a fork.
 
Saffron ailoi with garlic and thyme
1/2 cup mayo (homemade)
1 tablespoon mustard
4-6 cloves roasted garlic
heavy pinch of saffron
1-2 tablespoons lemon juice
optionally fresh thyme
salt and pepper, to taste
 
In a blender or food processor, combine the mayo, mustard, roasted garlic, saffron, lemon juice and blend until smooth. Season with salt, pepper and if you want some thyme. Taste and adjust the seasonings to your liking. The aioli becomes more yellow and tasty if you let i set for a while, i used whole saffron. Keep in fridge.
 
Jag åt aioli tillsammans med tunna pommes smaksatta med rostad vitlök och fetaost samt heltstekt fläskfilé och ugnsrostade tomater, recept på pommes och köttet kommer i nästa inlägg;).
 
// I ate the aioli with some thin fries with roasted garlic and feta, whole roasted pork tenderloin and roasted tomatoes, recipe on the fries and meat will be up in the next blogpost;).
aioli - bloggse - foodblog - foodblogger - majonäs - matblogg - mayonnaise - recept - recipe - saffransaioli - saffron
3
Veronica Wallgren

Åh vad spännande det lät med saffransaioli :)

Svar: Du får testa =) Passar super till skaldjur också !
Linda

GoJord

Jag och en kompis håller på att starta ett företag där vi ska sälja råvaror från lokala producenter i Stockholm. Vi gillar det du skriver och vill inspirera folk till att laga mer mat och baka hemma. Skulle vi kunna få länka till dig från vår sida?

Svar: Hej, tack för det :). Klart ni får länka.
Mvh Linda
Linda

GoJord

Tack! :) Vad har du för mail-adress om vi vill komma i kontakt med er?

Svar: sweet.kay@hotmail.com
Linda