Ugnsrostade tomater ( Roasted tomatoes)

Igår åt vi en riktigt god lunch/middag och eftersom det vart så många element så väljer jag att dela upp dom i några mindre så slipper det inlägget bli så långt. Men jag kommer länka alla delar i det slutliga inlägget. Något som jag verkligen älskar är rostade tomater, känner mig tjatig som har det jämt till olika rätter MEN det går alltid hem. Dessa små rackare är så sprängfyllda med smaker så det är som rena rama fyrverkeriet i munnen när man smakar på dom. Och enkelt, som alltid kör vi på det enkla spåret. Varför krångla till det?
 
 
Ugnsrostade tomater
Tomater - baby, cocktail vad du känner för
Olja - raps eller matolja
Balsamvinäger
Salt & Peppar
 
Örter - här kan du välja fritt, har jag färska örter hemma slänger jag ned lite sånt i formen. Annars kan jag ta torkad timjan eller rosmarin, beror lite på vad jag ska göra för mat MEN du kan lika gärna köra utan örter. Det är lika gott för det.
 
Skölj tomaterna och lägg i en form, ringla över lite olja samt balsamvinäger. En liten regel är att jag brukar ha mer olja än vinäger. Du behöver absolut inte dränka tomaterna, på bilden ser det ut som mycket vätska MEN tomaterna släpper mycket vätska när du rostar dom i ugnen. På med salt och peppar samt örter.
 
Ställ in formen i mitten av ugnen på...Ja här finns det mängder med sätt att göra dessa på. Har du mycket tid på dig så kan du köra på cirka 100 C grader 2-3 timmar men det går lika bra att köra på 200 grader cirka 30 minuter. Det som skiljer i utseénde är att tomaterna spricker mer och blir inte lika hela och fina. Smakmässigt så är det nog mest att om tomaterna fått gå en längre tid på längre temp så är tomaterna hela när du stoppar in dom i munnen och dom "exploderar" i munnen som härliga smällkarameller och kör du dom på högre så är dom redan spruckna och mycket av saften ligger i formen. Men det är så supergott att ha till en pastarätt, blir som en "sås" av all saft i formen. Hoppas du testar detta enkla sätt att höja tomaterna till skyn;).
 
Yesterday we ate a really good lunch/dinner and because there is so many elements I choose to divide them into a few smaller blogpost. But I will link all parts of the final post. Something I really love is the roasted tomatoes, and  it always goes home. These little rascals are so bursting with flavors so it is like fireworks in your mouth when you eat them. And simply, as always, why complicate things?
 
Roasted tomatoes
Tomatoes - Baby, Cocktail what you feel like
Oil - Rapeseed or cooking oil
Balsamic vinegar
Salt & Pepper
 
Herbs - here you can choose freely, if I have fresh herbs at home I throw down some. Otherwise I can take dried thyme or rosemary, depends a bit on what food i am doing but you might as do the dish without herbs it is just as good..
 
Rinse the tomatoes and place in a form, drizzle with a little oil and balsamic vinegar. A little rule, I usually have more oil than vinegar. You certainly do not drown the tomatoes as it looks in the picture, the tomatoes release much fluid when you roast them in the oven and thats why it looks so much. On with salt and pepper and herbs.
 
Set the form in the middle of the oven for ... Well here there are lots of ways to do these on. If you have much time you can set the oven for 212 F degrees for 2-3 hours but it is just as easy to do them at 392 F degrees about 30 minutes. The differens is that the tomatoes bursting more and will not be as whole and fine. Taste-wise, the one you run on a lower temp is whole when you put them in your mouth and they "explode" in the mouth lika a lovely Christmas crackers and if you run them at higher temp they already cracked and much of the juice is is the form. But it is so super good to have in a pasta dish, then you use the "sauce" of all the juice in the form. Hope you´ll try this simple way to raise the tomatoes to the skies;).
bloggse - dalarna - falun - foodblog - foodblogger - instafood - recept - recipe - sverige - tomater - tomatoes
2
rememberthiis.blogg.se

Ser fantastiskt gott ut :)

Svar: Tack snälla :) Du måste testa att göra dom :)
Linda

Veronica Wallgren

Åh vad gott det såg ut!

Svar: Det är så supergott Veronica!
Linda