yummifood

Varför vi firar Påsk

Publicerad 2016-03-24 10:48:00 i Allmänt/Generally,

Jag har aldrig varit så biblisk av mig men eftersom jag har ett barn som går i 2:a klass och lär sig nya saker hela tiden bl.a vad alla våra storhelger egentligen står för så blir det ofta samtalsämnen hemma och Jesus kom på tal häromdagen så vi läste på rejält om vad påskens alla dagar står för.
 
 
Skärtorsdag - Dagen då Jesus för sista gången åt tillsammans med sina lärjungar.. Medan de äter säger Jesus till de tolv lärjungarna att de ska fortsätta att bryta bröd och dricka vin tillsammans även när han inte finns ibland dem. Gör det till minne av mig, säger Jesus. Detta är den allra första nattvarden. Kyrkor i hela världen firar nattvard med bröd och vin och det är den här kvällen som är förebilden.
 
Senare på natten, när Jesus och hans lärjungar har samlats i Getsemane trädgård, grips Jesus av de romerska soldaterna. Det är en av lärjungarna, Judas, som har förrått Jesus. Han får 30 silvermynt för att avslöja vem Jesus är. Judas visar soldaterna vem Jesus är genom att ge honom en kyss.
 
I de flesta kyrkor firas skärtorsdagsmässa. Trots att det är inledningen till långfredagen ses ändå denna mässa som en glädjens och festens måltid, som den Jesus firade med sina vänner den sista kvällen.
 
Varför vi har häxor:
Natten mot Långfredag - I det gamla bondesamhället föreställde man sig att häxorna reste till Blåkulla för att träffa djävulen natten före långfredagen när Jesus skulle avrättas. Natten mellan skärtorsdag och långfredag sågs därför som häxornas natt. 
 
Nu för tiden är det antingen på skärtorsdagen eller på påskaftonen som barnen klär ut sig till påskkärringar och går runt och önskar glad påsk.
 
Långfredagen - De romerska soldaterna för Jesus till förhör hos Pontius Pilatus som var ståthållare, det vill säga förvaltare. Pontius Pilatus bestämmer att Jesus ska dömas till döden för att han kallat sig "judarnas kung". Jesus dödas genom att korsfästs, han hängs på avrättningsredskapet korset. Sedan begravs han.
 
Under gudstjänsterna på långfredagen är det stilla och allvarligt i kyrkan. Det är ofta ingen musik och kyrkklockorna ringer inte. I många kyrkor håller man flera gudstjänster under långfredagen där man följer berättelsen om när Jesus korsfästs.
 
Varför vi har påskris:
Påskriset påminner om hur Jesus torterades när han korsfästes. I dag klär vi ris med fjädrar eller pappersblommor.
 
Påskafton - I Sverige börjar vi påskfirandet redan på påskafton. Det beror på att helgen börjar klockan sex kvällen före helgdagen enligt gammal tideräkning. I många kyrkor firas midnattsmässa på natten mellan påskafton och påskdagen. Det är en glad gudstjänst där vi firar att graven var tom och att Jesus uppstått.
 
Varför vi äter mycket ägg under påsk:
Det finns flera orsaker till att vi äter mycket ägg under påsken. Ägg är en gammal symbol för liv, därför passar det bra med ägg när vi firar att Jesus uppstått från döden.
 

Det var också så att under fastetiden före påsk åt många inte ägg.​ Och när fastan var slut var det vår, en tid på året när hönorna börjat värpa och det fanns mycket ägg.

Påskdagen - När en grupp kvinnor kommer till Jesus grav är stenen bortrullad och hans kropp är inte där. Jesus har uppstått från döden. Han har dött för människorna. Genom att han dog får människorna nu evigt liv.
 
Genom att Jesus uppstår visar Gud att det onda vi gör och som sker hela tiden är besegrat. På påskdagen firar vi att allt det som tynger vår värld, allt som hindrar livet, allt som stänger till våra hjärtan och stänger ute livet, rullas bort. Det rullas bort precis som stenen framför Jesus grav var bortrullad. Det är centrum i kristen tro.
 
På påskdagens morgon eller förmiddag firar vi att Jesus har uppstått. Det är en glad gudstjänst. I kyrkan tänder vi ett stort påskljus som symbol för att ljuset har besegrat mörkret.
 
Annandag påsk - Efter att Jesus har blivit levande igen visar han sig för lärjungarna på olika sätt. I en av berättelserna vandrar två lärjungar tillsammans från Jerusalem till byn Emmaus. De går och pratar om vad som hänt. Plötsligt kommer en man och gör dem sällskap. De känner först inte igenom honom. Men när Jesus stannar hos dem och äter tillsammans med dem ser de plötsligt att det är Jesus.
 
Annandagens budskap är att den uppståndne Kristus går vid vår sida på vägen och delar vår vardag. Den uppståndne Kristus visar att Gud är en levande Gud, inte alltid igenkännbar. En främling men på samma gång en välbekant vän.​ Sån känsla har man stött på några gånger..
 
Hoppas ni får en riktigt fin helg med mycket kärlek, mat och kramar. För min egen del så blir jag ensam hemma från idag fram till Måndag kväll, lite tråkigt, men jag får kramas desto mer nästa vecka istället.
 
 
 Glad Påsk önskar jag er ♥

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Linda

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela