Jul

Tjocka spjäll


Ni kanske vill ha receptet på mina tjocka spjäll som jag gör till Julbordet i år så lägger in det här..

4 portioner

Ingredienser
1 1 tsk salt/ liter vatten
3 3 svartpepparkorn
1 1 lagerblad

Glaze:
1 1 dl passerade tomater
2 2 msk worcestershiresås
2 2 msk sirap
1 1 tsk paprikapulver
1 1 krm chilipulver
1 1 vitlöksklyfta

Gör så här

1. Lägg spjället i en stor kastrull och häll på vatten så att det täcker. Lägg i salt, peppar och lagerblad och låt kok upp. Låt sjuda på svag värme under lock i 30-45 minuter, beroende på tjocklek. Ta upp spjällen och låt dem svalna.

2. Glaze: Blanda samman passerade tomater, worcestershiresås, sirap, paprika- och chilipulver. Pressa ner vitlöken.

3. Ugnsstek så här: Lägg revbenen på ett galler i en långpanna med benen uppåt. Stek i 275° i ca 20 minuter. Vänd och pensla med glaze. Stek i ca 10 minuter till. Pensla med mera glaze före servering.

4. Grilla så här: Grilla spjällen runt om på träkolsgrill. Det tar sammanlagt mellan 10 och 15 minuter. Grilla långt från glöden. Pensla med glaze före servering. Skär upp spjället så att varje bit har ben i sig.

1