Brownie i stekpanna med glass & kolasås

En brownie gjort i en stekpanna, funkar det? Absolut och det är ett kul sätt att servera en brownie på, toppa med egengjord vaniljglass, kolasås och hallon så är segern hemma. I detta inlägg så får ni alla recept gjorde ifrån grunden och kolasåsen, wow, den går inte av för hackor. Det är som att äta en krämig kolagodis, man blir lite smått besatt och vill äta den med sked. Det är okej om ni gör det, jag lovar att inte berätta det för någon..
 
 
 
Brownie
1 gjutjärnspanna 23 cm diameter
 
100 g smör
2 dl strösocker
1.5 dl kakao
0.5 tsk vaniljsocker
1 tsk torkat pulverkaffe
0.5 tsk bakpulver
1.5 dl vetemjöl
2 ägg
 
Detta recept gör inte brownien så supertjock eftersom jag ville bara att det skulle räcka till oss 4 st som skulle äta dessert och inte ha massa rester {det blir rester över ändå som grannen glatt mumsade i sig} över men vill du ha tjockare så dubblar du bara receptet..
 

Smält smör och socker tillsammans i en kastrull. Blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke. Häll ner smör- och sockerblandningen i de torra ingredienserna och vispa ihop. Tillsätt äggen och vispa till en jämn smet.

Häll smeten i en stekpanna {gjutjärn} som är smörad och klädd med bakplåtspapper eller i en rund form. Grädda kakan mitt i ugnen på 150° i cirka 15 minuter, du får hålla koll på kakan lite. Alla ugnar är olika men kör den inte för länge så den blir torr, dock gör inte det något om det nu skulle bli så eftersom glassen och kolasåsen väger upp det men ha i åtanke att kakan går efter lite när du tar ut den så den sätter sig nog när den kallnat av. Låt kakan svalna i 30 minuter.

 
 
Gudomlig saltad kolasås
450 g strösocker {5 dl}
40 g glykos
175 g smör
250 g vispgrädde {2.5 dl}
Valfritt: 1 vaniljstång eller 2 tsk vaniljsocker
Flingsalt, 1-2-3 nypor ;)
 
Häll sockret i en stor kastrull och värm på medelvärme. Inte varmare, det får ta lite tid så stressa inte.
Pensla ner kanterna med en fuktad pensel. Skälet är att det stänker upp sockerkristaller och om de får sitta där kan de sabba hela kolasåsen. När det smält helt rör man i det med en träslev/gaffel. Ha i glykosen.
 
Det är nu man skapar en karamellsmak men det går fort på slutet. När sockret mörknat tar man av kastrullen från värmen. Klicka i smöret och rör mellan varje bit så det blandasom riktigt.
   
Häll i vispgrädden, flingsalt och vaniljen, rör om och låt sjuda cirka 5 minuter eller tills man når önskat gradantal, 105 grader för lös sås, 107 grader för en tjock. Låt såsen kallna lite och förvara sedan såsen i en tätslutande burk i kylen upp till en månad.
 
Att göra egen vaniljglass finns det mängder med recept på och här bjuder jag på ett recept som går relativt snabbt. Jag använder mig att min glassmaskin jag vann förra sommaren av märket OBH Nordica, en liten blå som jag tycker är perfekt så det inte blir så mycket glass så man kan göra nya hela tiden och variera sig med smaker. Vi är inte så stor i familjen så därför är denna perfekt.. Och har man en sån maskin ifrån obh nordica så vet ni också att man ska kyla den minst 8 timmar innan man häller i glassen MEN det gjorde inte jag denna gång utan hade kanske ställt in den 2 timmar innan, sen körde jag glassen en stund. Så ställde jag in formen i frysen igen cirka 1 timme, rörde om igen och in i frysen igen och det funkade lika bra det för den var tillräckligt kall och bra i konsistens när vi skulle äta.
 
 
Vaniljglass
Ca 320 ml.
1¾ dl vispgrädde
2 äggulor
35 g socker
Frön från ½ vaniljstång

Vispa grädden i en skål och sen vispar du äggulor, socker och vanilj till en luftig smet i en separat skål. Vänd
försiktigt ner grädden i äggblandningen. Häll sedan ned smeten i glassmaskinen och följer anvisningarna som följer med din glassmaskin. Har du ingen glassmaskin så häller du den i en bunke och ställer in i frysen. Ta ut den efter ett tag och rör om. Sen upprepar du proceduren några gånger tills glassen satt sig.
 
Ställ fram stekpannan på bordet och toppa med din goda vaniljglass, kolasås och färska hallon.
Lovar att det blir wow faktor.
 
 
baka - bloggare - brownie - dalarna - falun - glass - kolasås - matblogg - vaniljglass
1
ɑ n n i k ɑ

Super mumsigt :D